Hieronder een aantal heerlijke gerechten ontwikkeld door Nel Schellekens.
De Big Mekker: een heerlijke, megagrote hamburger van biologisch bokkenvlees volgens recept van Nel Schellekens. Je kan deze burger ook, zoals een taart, in punten verdelen. Kleine Big Mekkertjes maken is natuurlijk ook een optie.
Koekenpan, bbq, plancha, oven of grill: een Big Mekker is altijd lekker!
250 gram biologisch geitenbok gehakt
2 middel uien, fijngesnipperd
2 à 3 gram zout
peper uit de molen
snuif knoflookpoeder
snuif paprikapoeder
snuif chilipoeder
koffielepel mosterd
scheutje balsamicoazijn. Ketjap of Worcestersaus is ook heel lekker.
Bereiding
Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de gesneden ui glazig . Laat daarna afkoelen.
Het gehakt moet zo koud mogelijk zijn, werk daarom altijd met gehakt dat direct uit de koeling komt.
Meng het gehakt snel, met de genoemde ingrediënten, totdat het een bol vormt. Vorm de hamburger(s). Dit kan met de hand of met een ring. Druk goed aan. Als je niet meteen gaat bereiden zet dan de Big Mekkerburger tot gebruik in de koeling.
Bak, grill, bbq de Big Mekker zoals elk andere burger. Bokkenvlees kan net zoals rund rosé geserveerd worden.
Topping
Geitenkaas, tomaat, augurk, gebakken of rauwe uien, tomatenketchup, piccalilly, mayonaise …
Leef je uit!
Tips van Nel
0% waste 100% taste tip
Geen burgerbroodje in huis? Maak een burgerbroodtoast van oud brood. Steek sneetjes oud brood uit met de ring waarmee je ook de mekkerburger maakt. Verwarm de oven voor op 185 ° C. Leg de rondjes op een bakplaat en smeer ze aan beide zijden in met olie. Laat het brood liggen totdat de olie is ingetrokken. Het wordt nog lekkerder als de olie wat gemengd wordt met kruiden. Denk hierbij aan bv kruidenboterkruiden. Baktijd is 5 a 6 minuten
Nog sneller klaar tip
Maak zelf vooraf een hamburgerkruidenmix van allerlei kruiden en specerijen die je lekker vindt. Dit is leuk om te doen en het werkt makkelijker. Door het klaar staan van een lekkere hamburgerkruidenmix is een mekkerburger nog sneller te maken!
Vervang de te bakken uitjes dan door gedroogde.
Bokkenpootjes: een heerlijk mals gerecht, bereid volgens recept van Nel Schellekens. Het is niet noodzakelijk om te doen maar een bokkenpootje wordt het smakelijkst als het vooraf goed gepekeld wordt. Dit maakt dat het mooi kleurt, goed gaart en het supermals wordt!
Ingrediënten droge pekel voor 2 bokkenpootjes:
ca 250 gram zeezout
1 flinke eetlepel rietsuiker
koffielepel korianderbolletjes
koffielepel mosterdzaad
eventueel wat tijmblaadjes, gerist van 2 takjes of gedroogd kan ook
Voorbereiding/pekelen
Spoel de schenkeltjes onder koud stromend water schoon. Droog ze wat met keukenpapier en wrijf de pootjes aan alle kanten goed in met de droge pekel. Gebruik alle pekel. Draai daarna elk pootje apart strak in plastic folie en laat gekoeld een nacht intrekken. Spoel de volgende dag de pekel van het vlees.
Bereiding garen in bouillon
Je kunt de schenkeltjes zo in het bouillon-inwording-water doen maar het geeft meer smaak als het vlees eerst aangebakken wordt. Dit kan in een pan of in een hete oven.
Ingrediënten voor een bouillon
Per liter water:
500 gram WUPS (wortel, ui, prei, selderij)
1 eetlepel kruiden: mix van gebroken laurierblad, 4 peperkorrels, 4 kruidnagels, wat korianderbolletjes, wat foelie, wat knoflook
klein beetje (appel)azijn of witte wijn
Geen zin of tijd om zelf bouillon te maken? Gebruik dan biologische bouillonblokjes.
Bereiding
Doe de aangebakken bokkenpootjes in een passende kookpan of een ovenschaal. Schenk er zoveel water op dat de pootjes onderstaan. Doe er navenant de gebruikte hoeveelheid water WUPS en kruiden bij. Breng het aan de kook en temper dan direct de hitte, de bouillon mag niet koken!
Zet dit op een zacht kookpitje of in de oven: ca. 98 (<100) °C . Dek de pan/schaal niet af. De garingstijd is ca 1½ à 2 uur.
Check de bokkenpootjes op gaarheid door zachtjes op het midden van het vlees te drukken. Als het vlees makkelijk uit elkaar splijt is het gaar. Til het vlees uit de bouillon en laat het even drogen. Om het nog meer smaak te geven karamelliseer ik het pootje door het met een crème brûlée brander een korstje te geven.
Tips van Nel
Wie wat bewaart heeft wat
Bewaar afsnijdsels van groenten en kruiden in de vriezer. Daar kan je later bouillon van maken.
Omdat de bereiding wel wat tijd in beslag neemt is het te raden om meerdere pootjes tegelijkertijd te bereiden. Ze zijn heel goed in de vriezer te bewaren en kunnen zo vanuit de vriezer in de oven verwarmd worden. Heel fijn te gebruiken bij een snelle, makkelijke, smakelijke maaltijd.
Rendang op z’n Achterhoeks
Biologisch geitenbokvlees is perfect om een smakelijke rendang van te maken. In Indonesië, dé bakermat van rendang, wordt naast rund vaak geitenvlees gebruikt. Rendang staat daar op het menu bij feestelijke gelegenheden. En met biologisch bokkenvlees is het extra feest!
Lekker lokaal? Serveer dan met parelgort in plaats van rijst.
Ingrediënten
500 gr poulet van biologische geitenbok
2 grote uien, fijngesneden
ca 5 gram zout
peper uit de molen
3 teentjes fijngehakt knoflook of eetlepel knoflookpoeder
theelepel kurkuma
eetlepel gedroogde chilipeper of verse rode peper of wat sambal.
eetlepel geraspte gember of theelepel gemberpoeder
iets gedroogde citroenmelisse
2 laurierblaadjes
scheutje appelazijn
0,5 liter havermelk
olie om in te bakken
Bereiding
Haal het vlees bijtijds uit de koeling; het bereiden ervan gaat het best als het op keukentemperatuur is. Verhit wat olie in een tajine of een pan en bak het vlees aan. Haal het vlees eruit en bak, eventueel met toevoeging van iets extra olie, de uien tot ze bruin zijn. Voeg de kruiden toe en doe het vlees er weer bij. Na ca 5 minuten iets azijn en de (gezeefde) havermelk toevoegen. Laat dit afgesloten stoven zonder dat het aan de kook komt.. Garingstijd is ca 1,5 à 2 uur. Door het langzame gaarproces wordt het vlees heerlijk mals en trekken de smaken van de kruiden goed in het vlees.
Als het vlees gaar is haal dan de deksel van de stoofpot en laat de rendang inkoken tot de vloeistof is ingedikt.
Parelgort als bijgerecht
Ingrediënten:
parelgort/gerst, ca 50 gram per persoon
ca 200 gram groentebouillon per persoon
ui, fijngesnipperd
paprika, fijngesneden en/of bv wortel, erwten, sojaboontjes
wat kurkuma als je gele rijst wilt
kruiden zoals knoflook, bieslook, peterselie
olie om in te bakken
Bereiding
Verhit groentebouillon in een kookpan. Was de gort vlak voordat het in de bouillon gaat, het wordt namelijk heel snel hard. Kook de parelgort ca. 20 minuten tot het gaar is. Laat je de gort afkoelen dan wordt de korrel losser. Als je het warm gaat gebruiken zal het meer pap worden.
Verhit in een pan wat olie en fruit daarin de ui en paprika etc. aan. Voeg de gekookte parelgort en de gewenste kruiden toe. Maak op smaak.
Tip van Nel
Liever lui dan moe
Je kan uiteraard ook gebruik maken van een rendang pasta of een eigengemaakte boemboe in plaats van zelf een kruidenmengsel te maken.